EM i fodbold 2016 i Frankrig


IdentitetDet mest interessante ved denne slutrunde var nok - udover hvordan den ville gå Island - om Frankrig ville gentage succesen fra sidst, landet var værtsnation og vandt EM (i 1984, hvor Danmark endte på en delt tredjeplads sammen med Portugal efter at have tabt til Spanien med Elkjærs skud over mål), om Spanien ville vinde for tredje gang i træk, og om Tyskland og Italien ville blande sig i toppen, som de plejer i EM-slutrunder.


Første runde løb cirka som forventet med sejre til Frankrig, Italien, Tyskland og Spanien. Den eneste alvorlige overraskelse var nok Islands 1-1 "sejr" over Portugal (med Ronaldo og Nani), hvilket medførte folkefest på Island – hvor cirka ti procent af øens indbyggere var taget til Frankrig. Politiken havde forinden proklameret, at Island kun havde deres identitet at spille med – på papiret er de en lilleputnation i fodboldens verden.


Og Østrig tabte uventet og sensationelt til Ungarn – det landområde, der indtil Første Verdenskrig hørte sammen som Østrig-Ungarn. I dag er Ungarn et af de lande i EU, der har alvorlige problemer med demokratiet, mens Østrig for ikke længe siden var tæt på at vælge en fascist som præsident.


Rusland fik en betinget udelukkelse fra EM pga. russiske hooligans voldelige optøjer. Først havde russiske politikere rost deres opførsel, men piben fik en anden lyd, da det stod klar, at flere uroligheder ville medføre udelukkelse fra resten af turneringen. England fik også en advarsel.


Spanien, der havde noget af en nedtur under VM for to år siden, synes kommet igen, og stod som en seriøs favorit til at vinde EM, om end Frankrig med hjemmebanefordelen og Tyskland som regerende verdensmestre nok var de formelle favoritter.


Island var tæt på sensationen igen mod Ungarn, men scorede i eget net op måtte nøjes med uafgjort.


I den afgørende tredje runde havde Frankrig allerede kvalificeret sig til ottendedelsfinalerne som det første hold med to sejre, men da Rumænien pludselig i tredje kamp kom bagud mod Albanien, stod Schweiz til gå sikkert videre også, og turde derfor gå mere til Frankrig for evt. at erobre førstepladsen i puljen fra Frankrig, og dermed sikre sig en nemmere modstander i ottendedelsfinalerne. Det lykkes dog ikke, resultatet forblev 0-0 og det forblev Frankrig, der skulle møde en gruppetoer. Albanien, der kom til EM på Danmarks bekostning, er med til sit første EM, og fik dermed sin første EM-sejr nogensinde – ”en sejr for albanere i hele verden” lød det højstemt. Inden anden gruppe åbnede for tredje runde, lå Albanien som nummer tre i 3’er tabellen, hvor de fire øverste af de seks ville få billet til ottendelsfinalerne. Den negative målscore så dog ikke så godt ud, men med 3 point havde holdet immervæk grunde til at bide negle under afviklingen af resten af tredje runde.


I gruppe B havde ingen kvalificeret sig ved tredje runde, men da Wales overraskende kom foran både 2 og 3-0 mod Rusland stod det efterhånden klart, at Rusland måtte forlade slutrunden. Så kom England og Slovakiet (også en EM-slutrundedebutant) til at spille om, hvor stærk en modstander, de kunne risikere i ottendedelsfinalerne. Spanien måske? Det uafgjorte resultat gav Slovakiet en tredje plads, men med fire point og derfor nogenlunde sikker på en plads i ottendedelsfinalerne.


I gruppe C cementerede Tyskland hurtigt deres førsteplads med en 1-0 føring over Nordirland, og Ukraine var færdig med et 1-0 nederlag til Polen. Ikke imponerende af Tyskland, der da også kun får førstepladsen på bedste målscore med +1. Polen møder Schweiz i ottendedelsfinalen. Nordirland hang i en tynd tråd, men med tre point stadig kunne være heldig at gå videre som bedste tre’er.

Det stod også klart, at med fire point ville man selv som tre’er være sikker på at gå videre, hvorfor Slovakiet, Kroatien og Ungarn var sikre – så var der blot spørgsmålet om placeringen og modstanderen.


I gruppe D understregede Spanien hurtigt deres favoritværdighed til EM-titlen med en 1-0 føring, mens Tyrkiet holdt et lille håb åbent med en ligeledes 1-0 føring over Kroatien. Spanien endte dog med at tabe til Kroatien 2-1, en eklatant overraskelse, og Kroatien ender derfor som nummer et i puljen, hvorfor det bliver Spanien, der sandsynligvis møder Italien i ottendedelsfinalen. Kroatien kan ske at møde Slovakiet. Med Tyrkiets tredjeplads er Nordirland videre blandt tre’erne med tre point og lige målscore.


Gruppe Es sidste kampe skulle blive målrige – 3-3 mellem Portugal og Ungarn, og en kæmpeoverraskelse, da Island i overtiden vinder 2-1 over Østrig. Island havner på andenpladsen, men med samme point som Ungarn på første pladsen. Island møder England i ottendedelsfinalen, som ikke har imponeret ubetinget.


Sidste gruppe Fs sidste kampe var en målfattig affære. Belgien scorede dog et vigtigt mål mod Sverige, og Irland kom foran 1-0 over Italien, og er dermed for første gang i landets historie videre fra den indledende gruppe. Sverige færdig ved EM. Italien skulle derfor møde Spanien, og Tyrkiet og Albanien bliver ringeste tre’ere, og er derfor færdige ved EM.


De store hold skuffede, og fik også den konsekvens, at de på papiret store hold endte i samme turneringshalvdel, hvorfor de ikke kunne møde hinanden i finalen: Tyskland, Italien, England, Spanien, Frankrig.


Samtlige britiske hold videre: Wales, Nordirland og England. Efter Brexit-afstemningen hed det sig, at England kunne gentage Danmarks bedrift fra 1992: Først stemme nej i en EU-afstemning, og derefter vinde EM, selvom de to ting selvsagt intet har med hinanden at gøre.

Nu er Storbritannien jo ikke lig England, så analogien holdt ikke helt, og resultatet heller ikke. Så det omvendte mundhed fra 1992: If you cant join them, beat them – faldt til jorden.


De fleste af ottendedelsfinalerne var en tam affære – hvor to af kampene måtte ud i straffesparkskonkurrence. Den største sensation stod Island (selvsagt) for, at de i overtiden bankede England 2-1. Portugal spillede uafgjort mod Kroatien, og Schweiz måtte se sig slået af Polen efter straffespark.

Kun Tyskland og Italien imponerede nogenlunde, og Italien kunne være en dark horse til EM-titlen.


Kvartfinalerne var også en lidt tam affære – Portugal kunne stadig ikke finde ud af at vinde i ordinær spilletid, og måtte ud i straffesparkskonkurrence, før de kunne slå Polen. Wales slog overlegent, og en smule overraskende, Belgien ud, og den såkaldt moralske finale mellem Italien og Tyskland – de regerende verdensmestre, og en dark horse til titlen, måtte også ud i straffesparkskonkurrence, som gik over i historien som en af de mest kiksede. Usædvanligt mange brændte skud, inden Tyskland kunne gå videre, og de lignede på dette tidspunkt storfavoritter til EM-titlen.

Island blev hele verdens yndlingshold, med et fodboldtrøjesalg, der steg 1800 procent – og Danske Spil, der meddelte, at de ville få et historisk tab, hvis de gik hen og vandt EM. Læs Uffe Ellemann-Jensens hyldest, og Politikens forklaring på, hvor Island allerede havde vundet, nederst på siden.

Wales, der på dette tidspunkt kun blev overgået af Island som bundfavoritter, stod til en realistisk EM-titel, forstået på den måde, at Portugal -semifinalemodstanderen- ikke havde imponeret – og meget kan ske i en finale, når først den starter.

Islands EM-eventyr sluttede dog i kvartfinalen mod Frankrig. To mål var ikke nok, de tabte 5-2, men har som et af de få hold i slutrunden scoret mål i alle sine kampe. Den kirkelige satireside ”Hyrdebrevet Søndag Morgen” havde følgende kommentar: ”Gud beklager: "Det ku jeg da ikke vide: Island plejer da at spille i blåt"!!


Nu ventede, hvad der må betegnes som turneringens anden moralske finale, og måske også det største brag overhovedet i semifinalen, hvor Frankrig møder Tyskland. Værtsnationen mod de regerende verdensmestre.

Portugal formåede dog i deres semifinale at stoppe stimen af uafgjorte, og vandt 2-0 over Wales. Portugal blev således klar til deres anden EM-finale i deres historie (sidst var da de tabte til Grækenland på hjemmebane i 2004).

Og Frankrig viste i deres semifinale, at de havde spillet sig varm, og slog de regerende verdensmestre fra Tyskland.


Frankrig lignede nu en oplagt verdensmester i finalen mod Portugal.


Sådan endte det dog ikke. Portugal vandt - ikke helt fortjent - EM til sidst.


 

LÆS OGSÅ:

 

Politikens leder: Island har allerede vundet

 

Uffe Ellemann-Jensens blog: Derfor hepper jeg på Island