Dåb/nadver

 

Mandelas lære

 

Etik uden Gud?

 

Michael Jackson, m.fl.

 

Gud er kærlighed?

 

Næstekærlighed?

 

Avatar og klima?

 

Mit kristendomsyn

 

Synd tappert!

 

Big Bang, m.v.

 

Dommedag

 

Gode gerninger?

 

GT og Jesus?

 

Hvem er næsten?

Konfirmation: Om Gudsriget og Fadervor

 

 

Prædiken til 3. søndag efter Påske, 2014 (Johs. kap. 14, v. 1-11). Holdt i Grathe Kirke, og i Vium Kirke

 

Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes: 

Jesus sagde: »Jeres hjerte må ikke forfærdes! Tro på Gud, og tro på mig! I min faders hus er der mange boliger; hvis ikke, ville jeg så have sagt, at jeg går bort for at gøre en plads rede for jer? Og når jeg er gået bort og har gjort en plads rede for jer, kommer jeg igen og tager jer til mig, for at også I skal være, hvor jeg er. Og hvor jeg går hen, derhen kender I vejen.« Thomas sagde til ham: »Herre, vi ved ikke, hvor du går hen, hvordan kan vi så kende vejen?« Jesus sagde til ham: »Jeg er vejen og sandheden og livet; ingen kommer til Faderen uden ved mig. Kender I mig, vil I også kende min fader. Og fra nu af kender I ham og har set ham.« Filip sagde til ham: »Herre, vis os Faderen, og det er nok for os.« Jesus sagde til ham: »Så lang tid har jeg været hos jer, og du kender mig ikke, Filip? Den, der har set mig, har set Faderen; hvordan kan du så sige: Vis os Faderen? Tror du ikke, at jeg er i Faderen, og Faderen er i mig? De ord, jeg siger til jer, taler jeg ikke af mig selv; men Faderen, som bliver i mig, gør sine gerninger. Tro mig, at jeg er i Faderen, og Faderen er i mig; hvis ikke, så tro på grund af selve gerningerne.«

 

 

"I min faders hus er der mange boliger" og "Ingen kommer til faderen uden ved mig".

To centrale udsagn fra dagens evangelietekst, som siger en hel del om kristendommen, hvis man spørger mig. Vi er alle meget forskellige, vi har alle en meget forskellige baggrund, også os, der er samlet i kirken i dag. Både hvad angår alder, og baggrund, interesser og talenter; vi har alle sammen noget, vi hver især er gode til, vi har alle forskellige meninger og holdninger, alle samen forskellige måder at forholde os til tilværelsen på.

Jeg synes, der er et helt evangelium i udsagnet "I min faders hus er der mange boliger". Der er nemlig, uanset vores baggrund og status hver især, der er nemlig plads til os alle sammen i Guds rige, for i faderens hus, i gudsriget, er der mange boliger. Hvad er gudsriget, kunne man måske spørge. Jo, i Fadervor - som konfirmanderne jo også har lært - i Fadervor hedder det "Komme dit rige". Det er altså noget, der skal komme, eller rettere: Som vi beder til og håber på kommer. Vi kan jo ikke vide det, kun have en overbevisning om det. "I min faders hus er der mange boliger". Jeg forestiller mig Gudsriget som stedet, eller tilstanden, om man vil, hvor vi lever i det rene fællesskab med Gud og næsten, hvor kærlighedsbudet er blevet fuldbyrdet. Og det kan givet ikke ske dennesidigt. Dertil tænker vi alt for meget på os selv til dagligt, og det er nok også det, som gør, at det kan være så svært at være der for vor næste, i den grad, som vi burde. For selvom Gudsriget ikke er en dennesidig størrelse, så kan man alligevel godt opleve den glimtvis i dag, i det kærlige møde med vor næste. Vi har nok alle på et eller andet tidspunkt oplevet situationer, hvor vi næsten synes at glemme os selv, fordi vi var i godt selskab - og dermed i en tilstand af ren velvære, hvor man måske ligefrem har tænkt, gid det altid kunne være sådan. Indtil vores selvfokus begynder igen, og vi igen tænker mere på os selv, end på vore medmennesker. Det er nok sådan livet også er.

"Ingen kommer til faderen uden ved mig" er også et ret centralt udsagn af Jesus. Gud er Gud, som vi møder Ham i Kristus. Kender man ikke Jesus, ja, så kender man ikke Gud. Så enkelt kan det egentlig siges. I gamle dage skulle man før man blev døbt have dåbsoplæring, så man havde mulighed for at kende til Jesus, før man tog imod ham i dåben. Det er i dag reelt erstattet af konfirmationsforberedelsen, hvor konfirmanderne i omkring otte måneder får undervisning i kristendommens mange aspekter, herunder, naturligvis, Fadervor og trosbekendelsen. Jeg er ret overbevist om, at konfirmanderne har et meget forskelligt forhold til kristendommen, også efter konfirmationen, og sådan skal det være. Men de kan i hvert fald trosbekendelsen og Fadervor, og så er man ret godt kørende, skulle jeg hilse at sige. Den tidl. biskop Jan Lindhardt har engang kaldt Fadervor for kørekortet til kirken. Det er selvfølgelig ikke helt rigtigt, da alle er velkomne i kirken, men det siger dog noget om, hvor central Fadervor er i den sammenhæng, og nu har konfirmanderne i hvert fald et godt udgangspunkt for deres videre tilknytning til kirken. Og med de ord, en god og festlig dag til jer alle sammen!

 

Amen.